Placuszki z malinami i jabłkiem
Środek sierpnia, za oknem +32`C a ja wolną niedzielę spędzam w kuchni. Mniej więcej tak to wczoraj wyglądało. Czy żałuję? Nigdy w życiu! Może gdybym cały dzień w kuchni przesiedziała, ale te kilkadziesiąt minut było tego warte! Placuszki wyszły świetne - puszyste, choć bez dodatku drożdży, choć smażone na oleju nie ociekające tłuszczem, no i tak owocowe, że hej! Nic tylko sięgnąć po kolejną porcję. Kto z Was się skusi? Nie zostało ich już wiele więc się spieszcie :)
Zapraszam na placuszki z jabłkiem i malinami - przepis idealny nie tylko w sezonie.
Składniki na placuszki z malinami:
- 400 ml mleka
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 duże jabłko
- 150 g malin
Sposób przygotowania placuszków:
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy.W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę do której następnie dodajemy partiami wcześniej wymieszaną masę żółtkową.
Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy razem z malinami do masy.
Placuszki smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu.
Odsączamy na kratce lub papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ja się skuszę bez zastanowienia :)
OdpowiedzUsuń