Przepis na sernik z brzoskwiniami


Sezon owocowy można spokojnie uznać za rozpoczęty. Na targowiskach pojawiły się nie tylko truskawki ale również maliny, morele, brzoskwinie i czereśnie. O tych ostatnich wiem oczywiście najwięcej, gdyż od następnego tygodnia rozpoczynam zbór. Ale dopóki nie mam ich w nadmiarze korzystam z tego co jest dostępne. Tym razem padło na brzoskwinie i lekki, kremowy sernik. Kto się poczęstuje kawałkiem?

Składniki na sernik z frużeliną brzoskwiniową:

  • 4 żółtka
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 60 g masła
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 białka
  • 120 ml śmietanki 36%

Frużelina brzoskwiniowa:
  • 400 g brzoskwiń
  • 1/5 szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania sernika z brzoskwiniami:

Żółtka wbijamy do misy i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło i dale ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dosypujemy mąkę ziemniaczaną a następnie dodajemy ser.
Do połączonej masy serowej dodajemy śmietankę i miksujemy.
Ostatnią czynnością jest ubicie białek na  sztywną masę i dodanie ich stopniowo do masy serowej.

Gotową masę serową przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie dwie tortownice o średnicy 17cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika. Pieczemy 50 minut.
Studzimy w formie.

Na patelnie wrzucamy 3/4 brzoskwiń, posypujemy cukrem i smażymy około 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy razem z wodą a następnie dolewamy do gotujących się owoców. 

Wierzch sernika dekorujemy frużeliną brzoskwiniową i resztą pokrojonych na cienkie paski brzoskwiń. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!