Malinowe ciasto z orzechami włoskimi

Majówka to okres odpoczynku i jedzenia :) Tak zdecydowanie to drugie jest niezależne od pogody. Co roku w majówkę w mojej rodzinie świętujemy podwójne urodziny - mojej Mamy i mojej Babci. Tym razem przygotowałam z tej okazji Malinowo-czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi. Smak powala. Gorzki spód połączony z kwaskiem malin i słodyczą kremu czekoladowego. Jeżeli lubicie połączenie różnych smaków to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 210 g mąki
  • 2 łyżki golden syrop
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki przecieru z malin
  • masa czekoladowa typu nutella 5-6 łyżek
  • 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania ciasta czekoladowo malinowego.

Do miski wbijamy jajka ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop.

Masło rozpuszczamy, jeszcze przestygnięte, ale mimo wszystko jeszcze ciepłe STOPNIOWO dodajemy do ubitej masy.

Kakao, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy i dodajemy do masy na przemian z przecierem malinowym.
Gotową masę przekładamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika, zmniejszając po włożeniu do 180`C.
 Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.

Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy połową masy czekoladowej i nakładamy na nią drugą część ciasta. Przyciskami, a następnie smarujemy pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi na małe kawałki orzechami włoskimi.
Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Smacznego!










Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!