Chlebek bananowy



"Mam kilka bananów, chcesz shake'a ?
-Nie mam ochoty, a nie możesz zrobić czegoś innego?
Oczywiście, że tak, tylko na co masz ochotę?
- Na chlebek bananowy, zrooooobisz?"

No i jak tu odmówić, gdy tak ładnie prosi? Prosił, to zrobiłam, pyszny wilgotny, aromatyczny chlebek, na którego warto poczekać te kilkadziesiąt minut. Idealny na drugie śniadanie, albo podwieczorek. Od Was zależy, czy zjecie go z jakimiś dodatkami, czy postanowicie pochłonąć go bez zastanowienia. Kiedyś wypróbowałam wersję z bakaliami, dziś przedstawiam ogólny przepis, który możecie dowolnie modyfikować.




Składniki na chlebek bananowy:

5 średnich bananów
1/2 szklanki masła
2 jajka
280 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
10 orzechów macadamia

Sposób przygotowania chlebka bananowego:

Do miski wrzucamy banany i je rozgniatamy, dodajemy masło i mieszamy, następnie dodajemy roztrzepane jajka, oba cukry, ekstrakt waniliowy i łączymy.

Do przygotowanej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pokrojne na drobne kawałki orzechy.
Całość przelewamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 70 minut.
Studzimy w formie.
Smacznego :)


Komentarze

  1. Dalej czaję się by jakiegoś spróbować.. Ale dalej nie mogę się przekonać :)
    Twoja propozycja wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Chlebki bananowe mają w sobie jakąś magię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!