Pieczone faworki
Składniki na pieczone faworki:
- 280 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki mielonego cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 3 białka
- 50 g ostudzonego rozpuszczonego tłuszczu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania ciasteczek
Sposób przygotowania pieczonych faworków:
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy oba cukry i mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z ekstraktem i masłem, a następnie dolewamy do suchych składników. Zagniatamy i odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.
Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, następnie wycinamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C.
Ostudzone ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem z obu stron.
woow! takiej wersji faworków jeszcze nie widziałam :) ale bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńJa bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń