Szarlotka w cieście francuskim
Znudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć pyszny wypiek :) Jedyny mankament - trzeba mieć w domu ciasto francuskie i jabłka, reszta to pikuś. To co, macie ochotę na szarlotkę w cieście francuskim?
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 duże jabłka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- łyżka mleka
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Tortownicę o wymiarach 17 cm z wyjmowanym dnem wykładamy papierem do pieczenia a następnie wypełniamy ją ciastem francuskim, tak aby 1/3 ciasta pozostała nam do przykrycia ciasta.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w równe małe kwadraciki, które przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowaną tortownicę, którą przykrywamy szczelnie pozostałym ciastem. Jeżeli pozostało nam ciasto, możemy udekorować nim wierzch ciasta - ja stworzyłam małe listki. ;) Górę ciasta za pomocą cukierniczego pędzelka smarujemy mlekiem.
Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200`C i pieczemy około 25 - 30 minut.
Studzimy w formie.
Aby podczas wyjmowania z formy ciasto nam się nie porwało, tuż przy ściankach blaszki, wycinamy nożem ciasto które przywarło do tortownicy.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ja mam, i to ogromną :)
OdpowiedzUsuń