Szarlotka w cieście francuskim


Znudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć pyszny wypiek :) Jedyny mankament - trzeba mieć w domu ciasto francuskie i jabłka, reszta to pikuś. To co, macie ochotę na szarlotkę w cieście francuskim?
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżka mleka
  • cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Tortownicę o wymiarach 17 cm z wyjmowanym dnem wykładamy papierem do pieczenia a następnie wypełniamy ją ciastem francuskim, tak aby 1/3 ciasta pozostała nam do przykrycia ciasta.

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w równe małe kwadraciki, które przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem.

Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowaną tortownicę, którą przykrywamy szczelnie pozostałym ciastem. Jeżeli pozostało nam ciasto, możemy udekorować nim wierzch ciasta - ja stworzyłam małe listki. ;) Górę ciasta za pomocą cukierniczego pędzelka smarujemy mlekiem.

Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200`C i pieczemy około 25 - 30 minut.
Studzimy w formie.

Aby podczas wyjmowania z formy ciasto nam się nie porwało, tuż przy ściankach blaszki, wycinamy nożem ciasto które przywarło do tortownicy.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!