Brownie bez masła i bez mąki


Nowy tydzień można rozpocząć nowym przepisem. Po długim milczeniu postaram się wrócić do Was z nową dawką przepisów zalegających już u mnie w folderze na pulpicie i aż się proszących o publikację. Nazbierało się już trochę słodkości o czym na pewno wiecie, zaglądając do mnie na fanpage. Wszystko to  przez pracę nad naszym magazynem GRYZ, który już niebawem będzie miał swoją drugą odsłonę w sieci. Niebawem o nim więcej napiszę, jednak dziś zaproponuję coś na umilenie poniedziałku. Brownie, bez glutenu, bez masła i bez mleka. Z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Sama słodycz.
Składniki:

  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 150 g czekolady (80 g gorzkiej 81% i 70 g mlecznej)
  • 150 g cukru
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wsypujemy cukier i dodajemy żółtka i miksujemy na jasną kremową masę, pod koniec wsypując mąkę. Do ubitych żółtek dodajemy rozpuszczoną  i ostudzoną mieszankę gorzkiej i mlecznej czekolady.

Na koniec dodajemy część białek, miksujemy, a następnie dodajemy pozostałą pianę którą lekko łączymy z resztą składników.
Przekładamy do kwadratowej formy ( u mnie 20 x 20 ) i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika.

Pieczemy około 30 minut.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!