Babka pomarańczowa bez masła

przepis na babkę wielkanocną

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Za nami niedziela palmowa, która rozpoczęła Wielki Tydzień. Nic więc dziwnego, że zaczynacie szukać świątecznych propozycji. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na serniki, babki czy makowce. Dziś do tej listy dodam znakomitą i aromatyczną babkę pomarańczową. Bez masła i z małą ilością mąki. Do tego wszystkiego bardzo prostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu na babkę, to już nie musicie dalej szukać. Polecam! Zapraszam na Babkę pomarańczową bez masła.


Składniki:
  • 120 g cukru
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •  łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru + 1,5-2 łyżeczki wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji


Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy białka dodajemy cukier i ubijamy na lśniącą masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową.

W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy.

Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka.
Studzimy w formie. 

Ostudzone ciasto polewamy lukrem (cukier puder łączymy z wodą) i dekorujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!











Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty