Beza z kremem czekoladowym


Truskawki zimą? Jasne! Oczywiście możemy użyć zagranicznych owoców, ponieważ są jędrne i urodziwe, jednak możemy również wykorzystać nasze mrożonki, gdyż ich smak i wygląd nie odbiegają zbytnio od letnich okazów. Beza z truskawkami to mój ulubiony deser. Słodkie, kruche blaty, soczyste owoce i kremowy, aksamitny krem. Wszystko ze sobą współgra idealnie! Zawsze korzystałam z serowego kremu, ale tym razem połączyłam go z białą czekoladą. To musiało się udać! 

Składnika:
  • 6 białek (wielkość M)
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki 36%
  • biała czekolada 100 g
  • 3 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 0,5 kg truskawek (ja wykorzystałam mrożone)
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier puder ciągle miksując. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ocet. 

Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie wylewamy na nią trzy mniejsze nie stykające się ze sobą blaty tworząc równe koła ( jeżeli wolicie mieć jedno koło, czas pieczenia się wydłuży)

Tak przygotowane bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut najlepiej z termoobiegiem. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.

Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy białą czekoladę i lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie śmietankę wstawiamy do lodówki do ostudzenia - również najlepiej pozostawić ją dna całą noc.

Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie do miseczki wrzucamy ser i mieszamy z łyżeczką cukru pudru. Do sera nakładamy 3 łyżki ubitej śmietanki i lekko łączymy, stopniowo dodając resztę śmietanki. Przykrywamy folią spożywcą i wstawiamy do lodówki.

Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki - rozcinamy na ćwiartki. Jeżeli używamy mrożone owoce część rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone.

Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i  pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!