Orange curd


Dobry deser to nie tylko dobre ciasto, ale również to czym ono jest pokryte, dlatego warto sobie czasem zebrać ulubione przepisy na dodatki do ciast, które można dowolnie wykorzystywać. Taki pomarańczowy curd, niby można jeść sam, no na przykład z jakimiś owocami, ale można również użyć go do wszelkiego typu ciast, tortów czy makaroników. Wszystko zależy od tego jaki efekt będziecie chcieli uzyskać. W święta miałam ochotę pofantazjować, dlatego przygotowałam z tym pysznym kremem kilka smakołyków, które niebawem Wam również zaprezentuję. Na sam początek jednak, zapraszam na przepis na orange curd!

Składniki:

  • 4 białka
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru
  • otarta skórka z  małej pomarańczy
  • 185 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 80 g masła
Sposób przygotowania:
Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić, następnie dodajemy sok z pomarańczy, cukier i skórkę pomarańczową - mieszamy do rozpuszczenia się cukru.

Jajka roztrzepujemy i dodajemy do lekko ciepłego syropu (dzięki temu jaja się nie zetną).

Gdy krem zgęstnieje należy go przetrzeć przez sito i przelać do słoiczka.
Krem można przechowywać maksymalnie do 2 tygodni.
Smacznego!


Komentarze