Trochę inny makowiec


Nie wiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych.
Składniki:
  • 3 białka
  • 170 g mąki
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki maku
  •  garść suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego
  • 3 łyżki mleka w proszku 
  • 50 g wiórków czekoladowych
  • 50 g roztopionej czekolady


Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy, gdy masa potroi swoją objętość dodajemy cukier i dalej ubijamy.



W oddzielnej misce mieszany wszystkie suche składniki, a następnie partiami dodajemy do przygotowanej masy. Na koniec dodajemy ekstrakt i ubite na sztywno białka.

Ciasto przykładamy do klasycznej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed końcem przedstawiamy na pieczenie dolne) - pieczemy do suchego patyczka.

Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!