Trochę inny makowiec
Nie wiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych.
Składniki:
- 3 białka
- 170 g mąki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki maku
- garść suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego
- 3 łyżki mleka w proszku
- 50 g wiórków czekoladowych
- 50 g roztopionej czekolady
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy, gdy masa potroi swoją objętość dodajemy cukier i dalej ubijamy.
W oddzielnej misce mieszany wszystkie suche składniki, a następnie partiami dodajemy do przygotowanej masy. Na koniec dodajemy ekstrakt i ubite na sztywno białka.
Ciasto przykładamy do klasycznej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed końcem przedstawiamy na pieczenie dolne) - pieczemy do suchego patyczka.
Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Tez czasami takie robię.
OdpowiedzUsuń