Tartaletki z sosem żurawinowym
Przygotowałam bardzo smaczny a zarazem prosty przepis dla miłośników
leśnej żurawiny. Zaznaczam to na początku tego wpisu, ponieważ nie każdy lubi
jej smak. Jest kwaskowata, dlatego niektórzy uważają że nadaje się jedynie do
mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone
porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio
przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś
zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do
gustu!
Przepis na 12 szt.
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- pół porcji sosu żurawinowego
- Kruche ciasto
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 200 g mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość
szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30
minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy
na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na
tartaletki.
Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około
12-15 minut – do zarumienienia.
W tym czasie do miski wlewamy śmietankę i razem z cukrem pudrem
ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu gdy
potroi swoją objętość.
Spód tartaletek wypełniamy po brzegi sosem żurawinowym, a następnie
wierzch dekorujemy kleksem ubitej śmietanki.
Smacznego!
Dla mnie idealne - uwielbiam ten charakterystyczny, kwaskowy smak żurawin :)
OdpowiedzUsuń