Tartaletki z sosem żurawinowym


Przygotowałam bardzo smaczny a zarazem prosty przepis dla miłośników leśnej żurawiny. Zaznaczam to na początku tego wpisu, ponieważ nie każdy lubi jej smak. Jest kwaskowata, dlatego niektórzy uważają że nadaje się jedynie do mięs. Całkowicie się z nimi nie zgadzam. W smaku przypomina trochę czerwone porzeczki, jest równie kwaśna, ale jednak z wyczuwalną słodyczą. Odpowiednio przygotowane owoce żurawiny nadają się idealnie do ciast i deserów. Dziś zaprezentuję Wam tartaletki z jej dodatkiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!

Przepis na 12 szt.
Składniki:

Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.

Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.

W tym czasie do miski wlewamy śmietankę i razem z cukrem pudrem ubijamy, najpierw na niskich, następnie na wysokich obrotach do momentu gdy potroi swoją objętość. 

Spód tartaletek wypełniamy po brzegi sosem żurawinowym, a następnie wierzch dekorujemy kleksem ubitej śmietanki.
Smacznego! 



Komentarze

  1. Dla mnie idealne - uwielbiam ten charakterystyczny, kwaskowy smak żurawin :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!