Tartaletki z cynamonową bezą


Najwyższy czas na rozpoczęcie przygotowań świąteczno-zimowych. I mimo, że do świąt pozostało jeszcze sporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z panującej w koło atmosfery i wieczorami tworzyć przyjemny nastrój z gorącą czekoladą i korzennymi smakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem moglem. Polane sosem żurawinowym wprawiają w zachwyt! Polecam.

Składniki:
12 babeczek
  • żółtko
  • jajko
  • 100 g drobnego cukru
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką, a następnie wycinamy za pomocą okrągłych foremek lub dużej szklanki koła, którymi wykładamy formę na tartaletki.
Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180`C) i pieczemy około 12 minut - do zarumienienia.



Składniki:
  • 3 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżek cukru pudru
W czasie pieczenia babeczek przygotowujemy masę jajeczną.
Do miseczki wbijamy 3 żółtka dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier - miksujemy do momentu podwojenia objętości.

Składnika:
  • 3 białka
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Następnie mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem i cynamonem łączymy i  stopniowo dodajemy do białek. 

Na upieczone tartaletki wykładamy sam wierzch kogiel mogiel, a następnie zakrywamy go przygotowanymi bezami.  Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i  pozostawiamy do ostudzenia. 
Podajemy polane rozpuszczoną czekoladą lub sosem owocowym.


Komentarze

  1. Takie tarteletki wyglądają cudownie :). A ta beza ślicznie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!