Szarlotka z bezą
Wiem, że jest okres przedświąteczny, ale to nie oznacza, że nie możemy
sobie pozwolić w środku tygodnia na totalnego klasyka jakim jest szarlotka z
bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No
bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek?
Składniki:
Kruche
ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
Beza:
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- 160 g cukru pudru
- 3 białka
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 100 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki goździków
- łyżeczka ekstraktu z goździków/cynamonu
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość
szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30
minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko
rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie do
lodówki.
Ciasto przekładamy na prostokątną formę (jeżeli nie ma wyjmowanego
spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby
ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę
wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do
zarumienienia.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich
cynamon, cukier, goździki i ekstrakt – mieszamy i wykładamy równo na przygotowany
blat.
Do oddzielnej miski wrzucamy
białka i ubijamy gdy białka podwoją swoją objętość i stworzą sztywną pianę
dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy
ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta.
Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i
pieczemy około 40 minut.
Smacznego!
co prawda nie przepadam za bezami, ale to ciasto wygląda przepysznie! dla sklepów
OdpowiedzUsuńNa kawałek szarlotki? Zawsze :) Szczególnie takiej pięknej jak Twoja :)
OdpowiedzUsuń