Sos żurawinowy


Czy może być coś lepszego od pieczonego mięsa polanego sosem żurawinowym? Może! Użycie tego samego sosu jako dodatek do sernika czy kremowego deseru. Sami się przekonajcie, jak taki prosty sos może zmienić Wasze życie :) Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a Wasz świąteczny stół zyska dodatkowy atut!

Składniki

  • 0,4 kg świeżej leśnej żurawiny
  • 100 g cukru * 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
Sposób przygotowania:
Żurawinę myjemy zimną wodą, oczyszczamy.
Do małego rondelka wrzucamy żurawinę i cukier. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem (owoce żurawiny zaczną strzelać). Gdy owoce puszczą sok całość zgniatamy widelcem.

Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników, następnie dolewamy ją do sosu i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Sos idealnie nadaje się do mięs czy wypieków.
Smacznego!

*jeżeli przygotowujesz sos do słodkich dań możesz dodać o 50 g cukru więcej
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!