Sernik świąteczny
Uwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony - o mamo! Nie ma lepszego. Sami spróbujcie!
Składniki:
- 220 g masła
- 1 kg sera
- 8 jajek
- 300 g cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- ziarenka z jednej laski wanilii
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g mlecznej/gorzkiej czekolady
- garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ubijamy je razem z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii.
Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.
Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.
Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.
Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką.
Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami.
Smacznego!
Też kocham serniki! Ich nigdy dosyć:)
OdpowiedzUsuńależ on ładnie się prezentuje!!!
OdpowiedzUsuńJa też za kawałek sernika dałabym się pokroić... Twój wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń