Sernik świąteczny


Uwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony - o mamo! Nie ma lepszego. Sami spróbujcie!

Składniki:
  • 220 g masła
  • 1 kg sera
  • 8 jajek
  • 300 g cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g mlecznej/gorzkiej czekolady
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ubijamy je razem z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii.

Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.

Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.

Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.
Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką.

Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami.
Smacznego!





Komentarze

  1. Też kocham serniki! Ich nigdy dosyć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ on ładnie się prezentuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też za kawałek sernika dałabym się pokroić... Twój wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!