Lukier królewski (royal icing)


Czasem w prostocie siła! Niby tylko białko i cukier, a powstaje mega elastyczny i wydajny lukier do pierniczków, no cóż, nie tylko wydajny - dodam jeszcze, że naprawdę tani! Z podanych składników udało mi się przygotować lukier królewski do ozdobienia całej puszki pierniczków (choć to oczywiście wszystko zależy od Waszej wizji i kształtu ciasteczek -  kolor lukru również). Według mnie najładniej wygląda biały, naturalny, jednak jeżeli chcecie udekorować nim ciasteczka Wielkanocne, bez problemu można użyć do niego barwnik zielony czy różowy, w Boże Narodzenie czerwony czy błękitny będzie również bardzo dobrze wyglądał. Jak zwykle w kuchni bywa – wszystko zależy od Waszej wizji.
Składniki:

  • białko
  • 150 g cukru pudru
  • barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:
Do miseczki wlewamy białko (najlepiej takie, które było oddzielone dzień wcześniej od żółtka) dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką (najlepiej ręczną, gdyż ważne jest, aby lukier nie nabrał pęcherzyków powietrza), choć można również użyć miksera i miksować na najniższych obrotach.

Miksujemy około 10 minut do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie jednolita i pozbędziemy się gródek wyczuwalnych pod palcami.*

Gotowy lukier przekładamy do tutek przygotowanych z papieru do pieczenia (uważam, że to najprostszy sposób) lub do rękawa cukierniczego z bardzo wąską końcówką.

Po nałożeniu lukier wykorzystujemy od razu, gdyż ma tendencję do szybkiego tężenia (co jest jego dodatkowym plusem).
Powodzenia i smacznego!

*Jeżeli chcecie skorzystać z barwników i nadać kolor swoim ciasteczkom, w tym momencie dodajemy wybrany barwnik. Jeżeli jest w płynie wystarczą dwie krople, jeżeli chcecie mieć bardziej intensywny kolor dodajcie następne krople dopiero po wymieszaniu masy. To samo tyczy się barwników w proszku.






Komentarze