Ciasteczka cynamonowo-makowe

 
 Święta to okres wyjątkowy. 3 dni smakowitej rozpusty w gronie rodzinnym. Przynajmniej w moim domu. Nie jestem zwolenniczką przygotowywania jedzenia zbyt wcześnie ponieważ lubię gdy wszystko jest świeże i aromatyczne. Jednak te ciasteczka spokojnie możemy nie dość, że przygotować wcześniej, to jeszcze w szczelnym pojemniku trzymać kilka dni. Choć jestem pewna, że znikną z Waszych puszek bardzo szybko!
Składniki:
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu cynamonowego
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g maku
  • 50 g mlecznej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy miękkie masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami.
W oddzielnej misce łączymy suche składniki które dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke z papieru do pieczenia, lub ręcznie wałkować małe paluszki.

Ciasteczka pieczemy około 12 minut w 180 st. C.
Gotowe ciasteczka polewamy strużką roztopionej czekolady.
Smacznego!



Komentarze