Ciasteczka cynamonowo-makowe
Święta to okres wyjątkowy. 3 dni smakowitej rozpusty w gronie rodzinnym. Przynajmniej w moim domu. Nie jestem zwolenniczką przygotowywania jedzenia zbyt wcześnie ponieważ lubię gdy wszystko jest świeże i aromatyczne. Jednak te ciasteczka spokojnie możemy nie dość, że przygotować wcześniej, to jeszcze w szczelnym pojemniku trzymać kilka dni. Choć jestem pewna, że znikną z Waszych puszek bardzo szybko!
Składniki:
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- łyżeczka ekstraktu cynamonowego
- łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 250 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g maku
- 50 g mlecznej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy miękkie masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami.
W oddzielnej misce łączymy suche składniki które dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke z papieru do pieczenia, lub ręcznie wałkować małe paluszki.
Ciasteczka pieczemy około 12 minut w 180 st. C.
Gotowe ciasteczka polewamy strużką roztopionej czekolady.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!