Sernik orzechowy na spodzie z herbatników


Są ludzie uwielbiający czekoladowe wypieki, są tacy, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez szarlotki, są również osoby, które nie mogą obyć się bez sernika. Rozumiem ich. Rzadko go robię, ale zawsze gdy już znajduję czas jestem w siódmym niebie! Gdy go jem, zastanawiam się dlaczego tak długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego.  Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie z herbatników.


Składniki:
  • 400 g sera białego
  • 5 łyżek śmietany
  • 100 orzechów laskowych
  • 120 g cukru
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • tabliczka białej czekolady + 2 łyżeczki mleka

Sposób przygotowania:
Herbatniki zgniatamy (można zmielić) a następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Całość zagniatamy. Gotową masę wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 12 minut – do zarumienienia.

Ser ucieramy do białości – najlepiej użyć mielonego. Dodajemy śmietanę, cukier i  cukier waniliowy – ucieramy. Następnie dodajemy jajko – gdy masa się połączy dodajemy kolejne (to samo z resztą jajek).

Orzechy mielimy i dosypujemy do mąki ziemniaczanej – mieszamy i stopniowo wsypujemy do miski z serem.

Ciasto wylewamy na gotowy blat i wstawiamy ponownie do piekarnika Pieczemy w 170`C przez około 70 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekolada połączoną z mlekiem.
Smacznego!








Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!