Pâte sucrée / Kruche ciasto
Pierwszym ciastem, które przygotowałam będąc małym brzdącem, było kruche ciasto. Tradycyjne, proste w przygotowaniu, uniwersalne. Każdy powinien je znać i jak najczęściej z niego korzystać. Idealny smak ciasto zyskuje dzięki dobrej jakości dodanego do niego masła i aromatycznym ziarenkom wanilii.
Składniki:
- 2 żółtka
- jajko
- 150 g drobnego cukru
- 300 g mąki
- 200 g masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto którego nie potrzebujesz w danej chwili możesz zamrozić. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką.
Kruche ciasto wykorzystujemy jako spód do tarty, babeczek serników czy ciast owocowych.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!