Pâte sucrée / Kruche ciasto


Pierwszym ciastem, które przygotowałam będąc małym brzdącem, było kruche ciasto. Tradycyjne, proste w przygotowaniu, uniwersalne. Każdy powinien je znać i jak najczęściej z niego korzystać. Idealny smak ciasto zyskuje dzięki dobrej jakości dodanego do niego masła i aromatycznym ziarenkom wanilii. 
Składniki:
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 150 g drobnego cukru
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto którego nie potrzebujesz w danej chwili możesz zamrozić. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. 

Kruche ciasto wykorzystujemy jako spód do tarty, babeczek serników czy ciast owocowych.
Smacznego!




Komentarze