Brownies z kajmakiem


Jestem pewna, że większość z Was lubi co jakiś czas zjeść dobrą czekoladę. Ja czasem wręcz muszę po nią sięgnąć! Jednak gdy mam więcej czasu, z mojej ulubionej czekolady tworzę smaczne wypieki, którymi mogę się trochę dłużej delektować. Dzisiejszy wypiek był przygotowany z myślą o przedłużeniu właśnie takiej słodkiej chwili. Nie jest to tradycyjne brownies, nie oddzielam w nim żółtek od białek, nie dodaję masła, jednak przyznać muszę, że ciasto wychodzi bardzo czekoladowe, puszyste i smaczne. Jak zwykle stworzone eksperymentalnie. Oj, jak ja lubię te moje eksperymenty!
Składniki:
  • 5 jaj
  • 2 białka
  • 200 g cukru
  • 150 g czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • łyżka kakao
  • 140 g mąki
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki masy kajmakowej

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy białka i z dodatkiem cukru miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość).

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miseczki razem z masłem i roztapiamy – w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy roztopioną czekoladę do jajek i dalej miksujemy.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao wsypujemy i lekko mieszamy do momentu połączenia się składników.

Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka).

Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną z dodatkiem mleka czekoladę a następnie dekorujemy go również lekko podgrzaną masą kajmakową tworząc cienkie paski, które za pomocą wykałaczki łączymy z czekoladą.

Smacznego!



Komentarze

  1. pyszności, za brownie przepadam w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie wygląda bardziej jak murzynek, takie puchate :)
    Jak zwał, tak zwał - czekoladowe ciasto zawsze pyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!