Muffiny z kajmakiem i kruszonką

Lubicie słodkie desery? No przecież, że lubicie, w końcu jesteście na moim blogu. No dobra, tylko pytanie jakie Wam najbardziej odpowiadają - jedni lubią mega owocowe, inni zaś wolą w deserze kremy i inne  słodkie dodatki. A jak jest z Wami? Jeżeli należycie do drugiej grupy (albo dziś akurat chcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś zaproponuję jednak kajmak. Aż ślinka cieknie na samą myśl, prawda?
Składniki:
  • 210 g maki
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • mała uszka kajmaku
Kruszonka
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki
  • 50 g masła
Sposób przygotowania:
Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.

W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.

Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. 

Przygotowujemy kruszonkę:
Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch muffinów posypujemy przygotowaną kruszonką.

Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 25 minut.
Studzimy w formie. Po tym czasie ostudzone muffiny nadziewamy kajmakiem od spodu babeczki.
Smacznego!



Komentarze

  1. Mniam i ten rozpływający się kajmak w środku, obłędnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, cieknie... Choć lubię ciasta z owocami, jesienią kajmak jest nie do zastąpienia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!