Mleczne ciasto z orzechami włoskimi i czekoladą





Na jesienny czas bardzo przydają się pomysły na ciasta idealne do ciepłej kawy lub herbaty ( w szczególności do herbaty! Tak, jestem herbaciarą i się tego nie wstydzę :) ). Często powtarzam, że proste pomysły czasem są najlepsze. A ciasta najsmaczniejsze i w tym wypadku nie może być inaczej. To ciasto spełnia swoją role w skali od 1 do 10 w dziesiątkę! Jest słodkie, proste i z kawałkami, które przyjemnie chrupią w trakcie konsumpcji. Fakt, ma jedną wadę, trochę trzeba poczekać, aż będzie gotowe, bo nie należy ono do ciast ekspresowych - chyba że użyjecie dużej prostokątnej blachy i nie zależy Wam na wysokości, wtedy czas pieczenie trochę się skróci). Ale, Drodzy, na tak dobre ciasto warto chwilę poczekać. Dacie radę? Czy zabieracie kawałek już teraz?


Składniki:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 200 g maki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania puszystej, gładkiej masy.

Następnie dolewamy mleko i olej i ponownie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekanymi drobno orzechami i kawałkami czekolady. Sypkie składniki wsypujemy do jajecznej masy i mieszamy.
Gotową masę przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 45 minut do zarumienienia i suchego patyczka (w zależności od wielkości formy - czas pieczenia może się różnić od podanego w przepisie)
Studzimy w formie. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!