Ciasto dyniowe z żurawiną


Lubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne (za sprawą świeżej żurawiny) idealne do goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz. 
Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża garść orzechów włoskich
  • 200 g musu z dyni
  • mus z 1 jabłka
  • 350 g mąki
  • ½ szklanki świeżej żurawiny
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy.

Dynię i jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut z dodatkiem odrobiny wody – ciągle mieszamy.

Jeżeli zależy Wam na czasie, po pokrojeniu, owocowo-warzywną mieszankę możemy wstawić na 4 minuty do mikrofali, a następnie wrzucić miękkie kawałki do blendera i zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia - lekko mieszamy.

Orzechy kroimy na drobne kawałki. Razem z żurawiną dodajemy do masy.
Gotową masę przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka.
Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!








Komentarze

  1. Wygląda przepysznie XD Zapraszam na konkurs dyniowy na zaprzyjaźnionym blogu
    http://justakitchen.pl/post/owsianka-no17-i-konkurs-ja-korbole/197

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!