Szyszki z żurawiną


Skoro tu trafiliście to znaczy, że chcecie sami stworzyć domowe słodkości. A skoro macie taką ochotę to może spróbujecie przygotować domowe, żurawinowe szyszki z crunchy czekoladowym? Z tego przepisu możecie zrobić również batoniki, które spokojnie nadadzą smak waszej podróży do szkoły czy pracy. Dodam tylko, że batoniki są gotowe w mniej niż 30 minut. Przekonałam Was? Pewnie tak!
Składniki:

  • 100 g miodu
  • 25 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki czekoladowej granoli
  • szklanka ryżu preparowanego
  • pół szklanki żurawiny świeżej lub suszonej

Sposób przygotowania:
Miód, masło, cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie - ciągle mieszając - chwilę gotujemy.

Wszystkie suche składniki ze sobą łączymy, następnie polewamy przygotowaną mieszanką miodową i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut.

Po tym czasie formę pozostawiamy do wystudzenia. Po po około 10 minutach masę można pokroić na batoniki lub jeżeli macie na to ochotę z gotowej masy skleić małe okrągłe ciasteczka.
Pozostawiamy na około godzinę do stężenia.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!