Szarlotka z bezą


Sezon jabłkowy uważam za rozpoczęty! Tym, którzy nie wiedza mówię, że jabłka to mój ulubiony owoc z którym eksperymentuje w kuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?

Składniki:
Kruchy spód:
  • 145 g masła
  • 430 g mąki
  • 2 łyżki ekstraktu cynamonowego
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
Masa owocowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
Dodatkowo:

  • 2 białka
  • 110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180`C.

Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.

Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce. Pieczemy około 35 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!