Placki z gruszkami
Czasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest u Was? Częstujcie się!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku po pieczenia
- 400 ml kefiru
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 gruszek
Sposób przygotowania:
Do miseczki witamy jajka roztrzepujemy a następnie dolewamy kefiru i ekstrakt, mieszany.
Mąkę łączymy razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy suche składniki do wcześniejszej wymieszanego kefiru.
Gruszki odbieramy, wyrażamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki które dodajemy do ciasta.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńurocze placuszki, lekko obsypane cukrem pudrem- dla łasucha w sam raz! :)
OdpowiedzUsuń