Placki z gruszkami


Czasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest u Was? Częstujcie się!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku po pieczenia
  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 gruszek

Sposób przygotowania:
Do miseczki witamy jajka roztrzepujemy a następnie dolewamy kefiru i ekstrakt, mieszany.
Mąkę łączymy razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy suche składniki do wcześniejszej wymieszanego kefiru.

Gruszki odbieramy, wyrażamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki które dodajemy do ciasta.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!