Pizza żytnia z oscypkiem


Od czasu do czasu każdy z nas sobie na niż pozwala, w większych lub mniejszych porcjach. w naszym domu pizza na stole króluje dość często. Jest prosta, szybka i sycąca. po kilku eksperymentach udało nam się stworzyć idealne proporcje na pizze na cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu, a konserwowa szynkę zastąpcie salami. No i eksperymentujcie, jak ja np z oscypkiem ;)

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 100 g mąki żytniej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
  • 100 g oscypka
  • twardy ser żółty 
  • oregano, tymianek, bazylia
  • łyżeczka musztardy
  • przecier pomidorowy 400 ml
  • ulubione dodatki (u mnie): szynka, salami, kukurydza, oliwki, ananas, ostra papryka, pieczarki
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąki, sól, zalewamy oliwą i wodą. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy na blat. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części.

Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie poprzez rozgniatanie.

Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy, dodajemy świeże oregano i świeżą bazylię, zioła prowansalskie, łyżeczkę musztardy,szczyptę soli i szczyptę cukru. Mieszamy, następnie dodajemy pół łyżeczki musztardy i pieprzu (według uznania) ponownie mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników.
Na środek ciasta nakładamy sos. Całość posypujemy startym serem żółtym i kawałkami pokrojonego oscypka. Posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Wierzch przyozdabiamy ulubionymi dodatkami.

Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!




Komentarze