Malinowo gruszkowe ciasto z żurawiną


Niby nadal lato, niby ciepło, ale w powietrzu czuć już zbliżającą się jesień. Podobno taka kolej rzeczy, ale ja nie jestem na tak. Nie lubię chłodu i szybkich ciemności. Jedynym pozytywem jesieni są jej dary, które nam daje. Wrzesień to okres przejściowy  - jeszcze lato, choć już jesień. Dlatego warto to wykorzystać - letnie maliny, już bardzo słodkie i dojrzałe z drugiej strony gruszki i żurawina pełna jesiennego smaku i zapachu. Dziś wykorzystałam wszystkie te trzy składniki, tworząc pyszne ciasto z ich dodatkiem. Wyszedł majstersztyk! Koniecznie do ciągłego powtarzania w tej czy innej kombinacji. Polecam :)


Składniki:
  • 150 g cukru
  • 170 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżka miodu
  • garść suszonej żurawiny
  • szklanka malin
  • 1 duża gruszka
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dolewamy olej i ponownie miksujemy.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dosypujemy stopniowo do masy jajecznej.

Ciasto przelewamy do okrągłej blaszki, na wierzchu układamy maliny i pokrojone w cienkie paski gruszki. Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy miodem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!