Galette malinowe z gruszką

Początek roku szkolnego i nagle za oknem szaro i ponuro! Nie zgadzam się na taką pogodę i z niecierpliwością czekam na piękne, słoneczne dni. Jedynym plusem września są jesienne owoce. Dopiero co miałam okazję zerwać w sadzie kosze gruszek i jabłek, dlatego nie mam wymówki aby ich nie wykorzystać w kuchni :) Dziś zaprezentuję Wam na tyle prosty i szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić taką chwilę na przygotowanie domowego deseru? Zapraszam na galette malinowe z gruszką.
Składniki:
  • 120 g masła
  • 80 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 3 gruszki
  • 2 jabłka
  • szklanka malin
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy jajka i szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub miksera.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki,  jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby boki ciasta były szczelnie zamknięte. Ciasto polewamy łyżeczką miodu.


Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do zarumienienia.
Studzimy w formie.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!