Czekoladowe ciasto z gruszkami


No i mamy jesień. Szaroburą, mglistą i zimną. Co z tym zrobić? Przejeść! Korzenne lub czekoladowe smaki, to jest to co o tej porze roku kusi mnie najbardziej. Oczywiście, aby nie było nudno, jak zwykle zaproponuję Wam nowy pomysł, który przeszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie. W metrze. W drodze do domu. W gąszczu ludzi zamyślonych lub totalnie zmęczonych. A skoro się pojawił, to niegrzecznie byłoby z niego nie skorzystać. Tak powstał przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami, które przygotowałam z okazji urodzin mojej Babci. Niestety, tak szybko jak zostało to ciasto zrobione, tak samo szybko zostało zjedzone, nawet nie doczekało się zdjęć "środka", dlatego musicie mi uwierzyć na słowo, że ciasto jest pulchne, wilgotne i słodkie. Koniecznie wypróbujcie w któryś z jesiennych wieczorów!

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 gruszki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka jogurtu
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy, następnie dodajemy jajka i ubijamy do momentu połączenia się składników.

W oddzielnej misce mieszamy proszek do pieczenia kakao i mąkę, które dodajemy w niewielkich porcjach na przemian z jogurtem naturalnym.

Gruszki obieramy, wydrążamy pestki i cienko kroimy. Ciasto przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone gruszki.

Ciasto pieczemy około 35 minut w 180`C - do suchego patyczka. 
czas pieczenia uzależniony jest od formy w której pieczemy ciasto.
Smacznego!








Komentarze

  1. Wygląda obłędnie. Połączenie gruszek z czekoladą to istna rozpusta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda fantastycznie :) Jestem pewna, że smakowało wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!