Tarta malinowa z kremem patissiere


Ostatni eksperyment z kremem patissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi, inaczej kruche ciasto namięknie i będzie gumowe. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.
Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy lub w formie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Składniki
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru z ziarenkami wanilii
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml mleka krowiego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • szklanka malin
  • mały słoiczek (150 ml) dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.

W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.

W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną razem z ziemniaczaną, tak, aby nie było grudek. 
Wrzące mleko dolewamy stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie ponownie przelewamy całość do rondelka, dodajemy wymieszaną mąkę i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając i uważając by nie przywarła. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z palnika. 

Wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną wodą

Na gotowe kruche ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie wyciskamy krem patissiere na którym układamy świeże maliny. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Smacznego!





Komentarze

  1. Pięknie wygląda! Chętnie bym wpadła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty