Sałatka z fetą i grzankami


Często zdarza się tak, że nie mamy z eM pomysłu na śniadanie/kolację. Przecież nie można jeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często sięgamy po serek feta. Zawsze mamy jakiś skitrany głęboko w lodówce. Poza możliwością dodania go do tart, mięs czy innych ciepłych posiłków, uwielbiam dodawać go do sałatek. Świetnie łączy się z ogórkiem kiszonym, więc bardzo często łączę te dwa smaki. Dodatek prażonych ziaren i chruiących grzanek sprawia, że prosta sałatka przeradza się w bogaty i pełen witamin posiłek. Dodatkowo, zjedzenie takiej sałatki na kolację nie obciąży naszego żołądka. Same plusy!


Składniki:
  • 2 pomidory
  • sałata lodowa 
  • czerwona cebula
  • zielony ogórek
  • 2 małe kiszone ogórki 
  • połowa serka feta
  • świeża bazylia
  • czerwona papryka
  • pieprz kolorowy
  • sól lawendowa
  • garść prażonych pestek słonecznika
  • 3 kromki świeżego pieczywa
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ).
Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. 

Ogórki obieramy i kroimy również na małe kwadraty, z pomidorów usuwamy miąższ (jeżeli chcecie, możecie je wcześniej wyparzyć i obrać ze skórki). Cebulę obieramy, wyparzamy (podobno wtedy nie płaczemy podczas krojenia, choć jak dla mnie nie na każdego ten patent działa) a następnie szatkujemy (możecie to zrobić na tarce, będzie łatwiej i szybciej). Z papryki odrywamy czubek razem z gniazdem, a następnie kroimy na drobne kawałki.

Wszystkie składniki przerzucamy do miski z sałatą. Wierzch posypujemy przyprawami, dekorujemy ziołami - u mnie bazylia.

Pokrojone kromki pieczywa kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy.

Następnie na tej samej patelni prażymy do zarumienienia pestki słonecznika.
Wierzch sałatki posypujemy grzankami i prażonymi pestkami.
Smacznego!



Komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!