Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką


Malinowo mi! Latem - poza pogodą oczywiście - uwielbiam owoce sezonowe, nie ważne jakie - ważne, że są i to w tak dużych ilościach! Soczyste, słodziutkie, świeże. Najlepsze z własnego ogrodu, choć wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe. To lato w mojej kuchni jest zdecydowanie owocowe, co rusz jakaś tarta albo ucierane, dziś dla odmiany mam dla Was babeczki. Nie byle jakie, bo malinowo-czereśniowe! Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :)
Składniki:
  • 210 g maki
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • szklanka malin
  • pół szklanki wydrylowanych czereśni
Kruszonka
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:
Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.

W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.

Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych malin i zalewamy łyżką ciasta na które ponowie układamy kilka sztuk świeżych owoców - tym razem czereśni. 

Przygotowujemy kruszonkę:
Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch muffinek posypujemy przygotowaną kruszonką.

Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 25 minut.
Studzimy w formie.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!