Kurczak z ziołami i grillowaną nektarynką

Domowy, letni obiad. Lekki, prosty i szybki.  Z dodatkiem grillowanych owoców i sezonowych warzyw. Czego chcieć więcej w letnie popołudnie? Mi tyle wystarczy, no może przydałaby się jeszcze do takiego obiadu mrożona herbata. Co Wy na to? Odpowiedni smak, mięso zyskuje dzięki dodaniu świeżych ziół, a słodycz i soczystość nadają grillowane nektarynki. Kto z Was ma ochotę na taki obiad?
Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 nektarynki
  • oliwa z oliwek
  • zioła - tymianek, oregano, ząbek czosnku, natka pietruszki

Dodatkowo
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 12 małych ziemniaków

Sposób przygotowania:
Ziemniaki skrobiemy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20-25 minut - na garnek nakładamy durszlak do którego wrzucamy umytą fasolkę szparagową, od której wcześniej odcinamy końcówkę z szypułką. Gotujemy na parze razem z ziemniakami.

Pierś z kurczaka myjemy, a następnie kroimy na  niewielkie paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i świeżego oregano, następnie na patelnię wrzucamy pokrojone mięso, które posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy.

Nektarynki dzielimy na pół, wyjmujemy pestki, następnie na nagrzanej patelni grillowej, cienko pokrojone owoce smażymy chwilę z każdej strony.

Na talerz wykładamy nektarynki, na które wrzucamy mięso. Podajemy z odcedzonymi ziemniakami posypanymi natka pietruszki i fasolką szparagową.
Smacznego!





Komentarze