Krem patissiere z mleka kokosowego z malinami


Macie ochotę na ciasto, ale nie macie w domu śmietanki, albo masła aby przygotować jakiś krem? A może chcecie zrobić deser z owocami i szukacie przepisu na lekki krem który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania się niczym nie różni. Dlaczego to mówię? Bo nie każdy ma schowaną w spiżarni puszkę mleka kokosowego, a przecież i tak oba warianty są pyszne, kwestia dodatków, do których zamierzacie dodać owe kremy. Warto przepis zapamiętać, albo dodać go do zakładki, bo tak jak mówię, krem patissiere pasuje praktycznie do wszystkiego!

Składniki

  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru z ziarenkami wanilii
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml mleka krowiego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • szklanka malin
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.

W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.

W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną razem z ziemniaczaną, tak, aby nie było grudek. 
Wrzące mleko dolewamy stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie ponownie przelewamy całość do rondelka, dodajemy wymieszaną mąkę i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając i uważając by nie przywarła. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z palnika. 


Wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną wodą. Krem przechowujemy w lodówce.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!