Gulasz z szynki wieprzowej
Są takie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej. Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania. Świetnie nadaje się do kaszy, ziemniaków czy... ryżu. Po prostu, jak kto lubi :)
- 700 g szynki wieprzowej
- duża cebula
- 1 marchewka
- duży ogórek kiszony
- 2 małe papryki
- 1/2 szklanki ziaren kukurydzy
Przyprawy:
- 3 średnie liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz, sól (wg uznania)
- płaska łyżeczka mielona słodka papryka
- pół łyżeczki mielona papryka chilli
- czosnek
- odrobina oleju i oliwy czosnkowej
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.
Na
rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy.
Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę,
startą cebulę, kawałki papryki, kukurydzy i
kiszonego ogórka.
Całość
zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod
koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi
ulubionymi dodatkami.
Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje
również z puree ziemniaczanym.
Smacznego!
Uwielbiam taki gulasz z kaszą.
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie gulasze, więc chętnie podpatruję pomysły na nie - ten wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń