Gulasz z szynki wieprzowej


Są takie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej.  Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania. Świetnie nadaje się do kaszy, ziemniaków czy... ryżu. Po prostu, jak kto lubi :)
Składniki:
  • 700 g szynki wieprzowej
  • duża cebula
  • 1 marchewka
  • duży ogórek kiszony
  • 2 małe papryki
  • 1/2 szklanki ziaren kukurydzy
Przyprawy:

  • 3 średnie liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz, sól (wg uznania)
  • płaska łyżeczka mielona słodka papryka
  • pół łyżeczki mielona papryka chilli
  • czosnek
  • odrobina oleju i oliwy czosnkowej
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę,  kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka.

Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Mi najbardziej pasuje dodatek kaszy gryczanej, dobrze smakuje również z puree ziemniaczanym.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!