Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady


Niedzielne ciasto? Świąteczne? A może urodzinowe? Określenie tego wypieku jest trudne, ale stwierdzenie, że jest pyszne to sprawa oczywista. Wypiek ten czekał na publikację kilka dobrych tygodni, więc gdy w końcu doczekał się na ten moment, mam ochotę od razu go ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia za tym ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd też powali nie jednego na kolana. Nam spodobało się bardzo. A jak będzie z Wami?


Składniki na ciasto marchewkowe:
  • 210 g marchewki
  • 100 g jabłka
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki
  •  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Na początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. 
Do powstałej masy dodaję startą na małych oczkach marchewkę i  jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki. 

Ciasto przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 40 minut  w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.




Składniki na krem z białej czekolady:
  • 80 ml mleka
  • 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii)
  • 100 g masła
  • 60 g białej czekolady
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 100 g migdałów
Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej.

Masło wrzucamy do miski i ucieramy, następnie stopniowo dolewamy ostudzone mleko - stopniowo, aby masło się nie zważyło i roztopioną w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzoną biała czekoladę Do tak przygotowanej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ostudzonego ciasta. 
Ciasto przekrajamy wzdłuż i smarujemy 2/3 masy, następnie nakładamy drugą część ciasta lekko przyciskając. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy, posypujemy okrojonymi drobno migdałami.
Smacznego!

Komentarze

  1. Wygląda bajecznie. Ciekawy pomysł na krem z białą czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, genialne ciacho! ; )
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale Twój przepis chyba w końcu mnie do tego nakłonił.. :D wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi też się podoba. Ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!