Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady
Niedzielne ciasto? Świąteczne? A może urodzinowe? Określenie tego wypieku jest trudne, ale stwierdzenie, że jest pyszne to sprawa oczywista. Wypiek ten czekał na publikację kilka dobrych tygodni, więc gdy w końcu doczekał się na ten moment, mam ochotę od razu go ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia za tym ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd też powali nie jednego na kolana. Nam spodobało się bardzo. A jak będzie z Wami?
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 210 g marchewki
- 100 g jabłka
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 250 g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Na początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta.
Do powstałej masy dodaję startą na małych oczkach marchewkę i jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki.
Składniki na krem z białej czekolady:
- 80 ml mleka
- 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii)
- 100 g masła
- 60 g białej czekolady
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 100 g migdałów
Do miseczki wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej.
Masło wrzucamy do miski i ucieramy, następnie stopniowo dolewamy ostudzone mleko - stopniowo, aby masło się nie zważyło i roztopioną w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzoną biała czekoladę Do tak przygotowanej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ostudzonego ciasta.
Ciasto przekrajamy wzdłuż i smarujemy 2/3 masy, następnie nakładamy drugą część ciasta lekko przyciskając. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy, posypujemy okrojonymi drobno migdałami.
Smacznego!
Wygląda bajecznie. Ciekawy pomysł na krem z białą czekoladą :)
OdpowiedzUsuńWow, genialne ciacho! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
O kurcze ale mniamniuśne.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale Twój przepis chyba w końcu mnie do tego nakłonił.. :D wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńMi też się podoba. Ogromnie :)
OdpowiedzUsuń