Beziki z truskawkami


Ostatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce możliwe. Dlatego dopóki mogę to dodaję świeże owoce do wszystkiego, na przykład do jednego z bardziej lubianych przez moją rodzinę deserów - Bezików z truskawkami (jest to wariacja tortu bezowego, który kiedyś robiłam na chrzciny mojej bratanicy). Mimo bezy, deser wcale nie jest zbyt słodki, dlatego nadaję się również na letnie (wystawne lub nie) okazje. Nie pogardziłabym takim deserem na swoim weselu :) Za tydzień znowu je przygotuję, choć wtedy już pewnie w wersji z malinami. Częstujcie się!

Mini wersja - duży tort bezowy znajdziecie tu
Składnika:
  • 6 białek (wielkość M)
  • 330 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 200 g serka naturalnego - nie solonego
  • 0,5 kg truskawek

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Następnie mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem łączymy i  stopniowo dodajemy do białek. 

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią małe kleksy ubitej piany. Z podanych składników wychodzą 2-3 blaszki bezików - w zależności od ich wielkości.

Tak przygotowane bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.

Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie do miseczki wrzucamy serek naturalny i mieszamy z łyżeczką cukru pudru. Do serka nakładamy 3 łyżki ubitej śmietanki i lekko łączymy, stopniowo dodając resztę śmietanki. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki - rozcinamy na ćwiartki.

Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone bezy nakładamy ubitą śmietankę wymieszanej z 1/3 pokrojonych truskawek, na wierzch nakładamy drugą bezę  którą smarujemy ubitą śmietanką.  Na wierzch układamy truskawki. Beziki trzymamy w lodówce.
Smacznego!







Komentarze

  1. Wow, wspaniałe torciki bezowe! ; )
    Prezentują się znakomicie! *.*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!