Truskawkowe ciasto z serkiem i bezą
Zaczynam pomalutku zaprzyjaźniać się z nowymi sieciami społecznościowymi. Jestem już nie tylko na Facebooku, ale również znajdziecie mnie na G+, Twitterze, Pintereście i uwaga, to nowość na Instagramie. Trochę nie mogę się tam jeszcze odnaleźć, ale jeżeli mielibyście ochotę zajrzeć, o coś zapytać, albo pochwalić się tym co dobrego przygotowaliście to koniecznie zapraszam do kontaktu! Dziś kreatywność i smak, wzięły górę nad wyglądem. Przygotowałam dla Was wilgotne, owocowe ciasto truskawkowe z miękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie i podzielicie się ze mną swoimi wynikami!
Składniki:
- 3 żółtka
- jajko
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 210 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 1,5 szklanki truskawek
Dodatkowo:
- 3 białka
- 150 g cukru pudru
- 120 g serka śmietankowego
- szklanka truskawek
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy, gdy masa się połączy dolewamy mleko i olej - mieszamy.
W drugiej misce łączymy obie mąki i proszek do pieczenia, następnie wszystko wsypujemy do wcześniej wyrobionej masy i łączymy. Ciasto przelewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i posypujemy umytymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami (1,5 szklanki).
Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę.
Biała ubijamy, gdy powstanie piana, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na upieczone ciasto wykładamy przygotowaną bezę i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, wierzch smarujemy serkiem naturalnym i posypujemy resztą umytych i pokrojonych truskawek.
Smacznego!
jakie pyszności, bardzo lubię bezy:D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń