Muffiny brzoskwiniowe z kremem truskawkowym


Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów.  Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :) 
Składniki:

  • 4 białka
  • 4 żołtka
  • 100 g masła
  • ½ szklanki wody
  • 120 g cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 brzoskwinie

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy żółtka ( białka odstawiamy) dodajemy cukier i mieszamy. Masło z wodą rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia, następnie dolewamy do żółtek i miksujemy (można to zrobić zwykłą trzepaczką) następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia wcześniej wymieszane z solą.

Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.

Pieczemy około 25 minut w 175`C.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.

Krem truskawkowy:
  • 250 g truskawek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce  gorącej wody
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wrzucamy umyte truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy d momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do truskawek razem z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną w łyżeczce wody.

Śmietankę ubijamy gdy będzie sztywna dodajemy rozpuszczoną żelatynę w jak najmniejszej ilości wody i miksujemy jeszcze chwilę.

Ostudzone truskawki dodajemy do ubitej śmietanki i lekko mieszamy. Krem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie babeczki dekorujemy przygotowanym kremem i świeżymi owocami.
Smacznego!

Komentarze

  1. Świetne muffinki! ; )
    Super wyglądają te pyszności. *.*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty