Babeczki z kremem bananowym i truskawkami


W ciągu tygodnia, bardzo często mam wielką ochotę na coś słodkiego, ale brak czasu i sił powoduje, że nie mogę zbytnio zaszaleć, dlatego zawsze przygotowuję coś szybkiego, prostego i oczywiście smacznego, aby po krótkiej chwili móc delektować się smakiem. Jakiś czas temu, gdy miałam chrapkę na małe co nieco, postanowiłam przygotować to co lubię i potrafię najlepiej - Kruche babeczki. Z kruchym ciastem miałam do czynienia od najmłodszych lat i choć przepis doprecyzowałam i poprawiłam na własne upodobania, zawsze korzystam z tych samych składników - 3:2:1 Mąki, Masła i Cukru. Wtedy ciasto wychodzi najlepsze, a i zagniatanie idzie 'gładko'. Dziś zaproponuję Wam wersję z najprostszym kremem bananowym z truskawkami, mam nadzieję, że tak jak ja się nim zachwycicie. 
Składniki:
  • 300 g mąki (można użyć 150 pszennej i 150 kukurydzianej)
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • szczypta kakao
  • 2 banany
  • 100 g serka naturalnego
  • szklanka truskawek
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy  mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na około 30 minut lub od razu rozwałkować na obsypanym mąką blacie i wyciąć kółka którymi następnie wypełniamy foremki na babeczki które wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.

Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy krem bananowy.
Banany obieramy -powinny być dojrzałe - rozgniatamy na paćkę i łączymy z serkiem naturalnym.

Na ostudzone kruche spody nakładamy łyżeczkę krem bananowego, a wierzch dekorujemy umytymi i pokrojonymi na ćwiartki truskawkami i listkami świeżej mięty.
Podajemy od razu.*
Smacznego!

*Krem możemy przechowywać w lodówce, ale po nałożeniu go na kruche babeczki należy podać je od razu, aby ciasto nie namiękło i pozostało kruche.







Komentarze

  1. pyszności takie babeczki, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. W tym przepisie wykorzystałam naturalny serek homogenizowany, ważne aby strukturą przypominał jogurt grecki :)

      Usuń
  3. Uwielbiam babeczki:) prezentują się doskonale.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!