Babeczki z kremem bananowym i truskawkami
W ciągu tygodnia, bardzo często mam wielką ochotę na coś słodkiego, ale brak czasu i sił powoduje, że nie mogę zbytnio zaszaleć, dlatego zawsze przygotowuję coś szybkiego, prostego i oczywiście smacznego, aby po krótkiej chwili móc delektować się smakiem. Jakiś czas temu, gdy miałam chrapkę na małe co nieco, postanowiłam przygotować to co lubię i potrafię najlepiej - Kruche babeczki. Z kruchym ciastem miałam do czynienia od najmłodszych lat i choć przepis doprecyzowałam i poprawiłam na własne upodobania, zawsze korzystam z tych samych składników - 3:2:1 Mąki, Masła i Cukru. Wtedy ciasto wychodzi najlepsze, a i zagniatanie idzie 'gładko'. Dziś zaproponuję Wam wersję z najprostszym kremem bananowym z truskawkami, mam nadzieję, że tak jak ja się nim zachwycicie.
Składniki:
- 300 g mąki (można użyć 150 pszennej i 150 kukurydzianej)
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru trzcinowego
- ziarenka z połowy laski wanilii
- szczypta kakao
- 2 banany
- 100 g serka naturalnego
- szklanka truskawek
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na około 30 minut lub od razu rozwałkować na obsypanym mąką blacie i wyciąć kółka którymi następnie wypełniamy foremki na babeczki które wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania.
Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy krem bananowy.
Banany obieramy -powinny być dojrzałe - rozgniatamy na paćkę i łączymy z serkiem naturalnym.
Banany obieramy -powinny być dojrzałe - rozgniatamy na paćkę i łączymy z serkiem naturalnym.
Na ostudzone kruche spody nakładamy łyżeczkę krem bananowego, a wierzch dekorujemy umytymi i pokrojonymi na ćwiartki truskawkami i listkami świeżej mięty.
Podajemy od razu.*
Smacznego!
*Krem możemy przechowywać w lodówce, ale po nałożeniu go na kruche babeczki należy podać je od razu, aby ciasto nie namiękło i pozostało kruche.
*Krem możemy przechowywać w lodówce, ale po nałożeniu go na kruche babeczki należy podać je od razu, aby ciasto nie namiękło i pozostało kruche.
pyszności takie babeczki, ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńJakiego serka uzywasz?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie wykorzystałam naturalny serek homogenizowany, ważne aby strukturą przypominał jogurt grecki :)
UsuńUwielbiam babeczki:) prezentują się doskonale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)