Mini szarlotki z rabarbarem

Ostatni  semestr studiów. Ostatni miesiąc nauki. Praca magisterska. Egzaminy. Nie powiem, łatwo nie jest, dlatego też tak nie systematycznie udostępniam Wam nowe przepisy, których swoją drogą z każdym dniem jest coraz więcej. Bo może czasu na pisanie postów nie mam, ale na pieczenie chwilę znajduję. Pewnie niektórzy się teraz dziwią - szybciej jest upiec niż napisać przepis? No niestety, tak to jest. Napisanie przepisu, dodanie krótkiej, rzeczowej notki, obróbka zrobionych zdjęć. Trzeba przyznać, że zajmuję to dobre kilkadziesiąt minut. Dlatego musicie mi jeszcze trochę darować, już niedługo! Żeby nie było, że jestem takim pracusiem, powiem Wam w sekrecie, że jutro wpadnę na warsztaty, aby douczyć się o zdrowych słodkościach, a za tydzień odkryję smaki Europy we Wrocławiu na festiwalu Europa na Widelcu -> więcej informacji tu, więc dzieje się, dzieje. Dziś sezonowo. Rabarbarowo. W moim ulubionym przepisie na mini szarlotki. Masa jabłkowa wychodzi gładka, soczysta, wręcz idealna bo słodko-kwaśna. Idealna na słoneczny czas i pochmurny dzień. eM był zachwycony, a Wam jak smakuje? 
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru brązowego
  • 2 żółtka 
  • 120 g masła
  • ziarenka z 1 wanilii
  • łyżka ekstraktu cynamonowego
  • 3 jabłek
  • 50 g cukru
  • łodyga rabarbaru
Sposób przygotowania
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.
Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę.
Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut.

 W tym czasie jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Rabarbar myjemy, obieramy i drobno kroimy.

Do rozgrzanego rondelka wrzucamy masło,  następnie dodajemy pokrojony rabarbar i chwilę podsmażamy, potem dodajemy jabłka i cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia.

Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta i ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 minut.
Smacznego!





Komentarze

  1. w takim razie życzę owocnych efektów zarówno w nauce, jak i na warsztatach :)
    mini szarlotki - poezja

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!