Malinowe ciasto z samych żóltek


Zastanawiacie się czasem co przygotować ze 'zbędnych' żółtek? Przecież nie można jeść ciągle faworków czy kruchego ciasta. No i tiramisu też z czasem może się przejeść. Dlatego dziś na początek maja przygotowałam dla Was prosty przepis na efektowne ciasto z samych żółtek, bardzo owocowe i puszyste. Nadające się nie tylko od święta w ciepły dzień, ale również i chłodniejszy wieczór w towarzystwie. Zapraszam na malinowe ciasto z samych żółtek z bitą śmietaną.
Składniki:

  • 12 żółtek
  • 12 łyżek cukru (można dodać troszkę mniej)
  • 60 ml mleka
  • łyzeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyzeczka ekstraktu cynamonowego
  • 1/4 szklanki soku z kawałkami malin
  • słoik dżemu malinowego
  • 300 ml śmietanki 36%

Sposób przygotowania
Do miski wrzucamy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie dolewamy  sok z kawałkami malin i ekstrakt cynamonowy.

W oddzielnym naczyniu łączymy sodę z mlekiem w temperaturze pokojowej. Do płynnych składników dolewamy rozpuszczoną sodę i przesianą mąkę pszenną. Łączymy a następnie przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.
Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia, następnie przekrajamy w pół tworząc dwa baty, które smarujemy dżemem malinowym. 

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie przekładamy na blat wysmarowany dżemem, który przykrywamy drugim blatem.  
Gotowe ciasto lekko przygniatamy, aby śmietanka równo się rozprowadziła. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy ponownie dżemem malinowym.
Kroimy na równe kawałki.
Smacznego!




Komentarze

  1. ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio ze zbędnych żółtek upiekłam babkę drożdżową :)
    Twoje ciacho wygląda kusząco, wypróbuję przy następnej okazji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!