Lemoniada truskawkowa

W tak duże, dla niektórych nawet za duże upały, naszym obowiązkiem jest pić jak najwięcej płynów, najlepiej, aby była o woda, gdyż jest najłatwiej przyswajalna dla organizmu. Ale nie oszukujmy się, nie każdy jest w stanie wypić 2,5-3 litrów samej niegazowanej wody dziennie. Dlatego aby sobie z tym jakoś radzić, ja praktykuje picie lemoniad lub jak kto woli - wód smakowych, które nie zawierają w swoim składzie żadnych zbędnych konserwantów, ponieważ przygotowuje je w domu. Moim, jak na razie, ulubionym smakiem jest połączenie cytryny, mięty i truskawek. Jak dla mnie strzał w 10! Jeżeli macie potrzebne składniki, to koniecznie zróbcie sobie podwójną porcję i trzymajcie w pogotowiu w lodówce, warto!

Składniki na dużą szklankę (350ml)
  • 1 mała cytryna
  • łyżka cukru trzcinowego
  • kilka truskawek
  • liski świeżej mięty cytrynowej
  • kostki lodu
  • zimna woda
Sposób przygotowania:
Cytrynę obieramy, tworząc z niej wybrany kształt (koło, trójkąt, kwadrat) i kroimy na plasterki.

Do  wysokiej szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła sok. Mieszamy razem z cukrem, zalewamy wodą do wysokości cukru. Mieszamy - wyjmujemy rozgniecione plasterki i dodajemy resztę cytryny. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki, dodajemy do lemoniady. 

Listki mięty myjemy i wrzucamy do szklanki, razem z kostkami lodu, dopełniamy zimną wodą.
Na zdrowie!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!