Krem z koglu-moglu z truskawkami


Niby dopiero początek sezonu, a ja już oszalałam w tym roku na punkcie truskawek. Z początku korzystałam z zagranicznego importu, jednak nareszcie mogę bez ograniczeń zajadać się polskimi owocami. No może są pewne ograniczenia finansowe, ale wiecie o co chodzi! Dziś szybki weekendowy deser, idealny po sytym, rodzinnym obiedzie. Lekki, soczysty i mało słodki, choć głównym składnikiem jest kogiel mogiel. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo na pewno nie pożałujecie!
Składniki:
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • 200 g serka naturalnego
  • 250 g truskawek

Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Odstawiamy.
Do miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Serek rozcieramy łyżką, stopniowo dodając ubity kogiel mogiel.

Gotowy krem* przekładamy do przygotowanych pucharków do 3/4 wysokości, wierzch dekorujemy pokrojonymi wcześniej truskawkami.
Podajemy od razu.
Smacznego!

*Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.

Komentarze

  1. Mniam, pyszności :) Nieco bardziej wyrafinowany deser z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!