Focaccia - chlebek na grilla


Maj zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu. W oryginalnym przepisie nie znajdziecie wina jako składnik fociacci, jednak mi bardzo ono tam pasuje. Zresztą sami przekonajcie się jakie to dobre!

Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży 
  • łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 3/4 szklanki wody
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z chilli
  • łyżeczka suszonego tymianku i oregano
Dodatki:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta cząbru i tymianku

Sposób Przygotowania
Drożdże wrzucamy do szklanki, podsypujemy cukrem i mieszamy, a następnie pozostawiamy do rozpuszczenia.

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, zioła, zalewamy je mlekiem, wodą i oliwą z oliwek. 

Ciasto wyrabiamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie. Gotowe odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w przygotowanym cieście, następnie polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami ( najlepiej świeżymi). 

Piekarnik nagrzewamy do do 200 `C. Pieczemy około 25 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.
Smacznego!






Komentarze