Ciasto z rabarbarem i kruszonką


Uwielbiam maj! I uwielbiam odwiedzać moje pobliskie targowisko w mieście. Przystępne ceny, świeży towar, duży wybór. Ostatnio gdy je odwiedzałam, w moje oczy rzucił się rabarbar! Lubicie? Korzystacie? Do czego najczęściej go wykorzystujecie? Na blogu znajdziecie kilka fajnych propozycji do których dziś dołączy to ciasto. Mięciutkie, słodkie, owocowe i chrupiące. Ma wszystko co powinno mieć. Śmiało, częstujcie się :)
Składniki:

  • 150 g cukru
  • 6 małych jaj (m)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu cynamonowego
  • 4 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru
  • 1 banan
  • 2 pasterki ananasa (najlepiej świeżego)

dodatkowo:

  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 140 g mąki

Sposób przygotowania:
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki które zasypujemy cukrem. Odstawiamy.
Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę - dodajemy ekstrakt cynamonowy i olej, lekko mieszamy. 

W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą i ziemniaczaną dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy a następnie dosypujemy do ubitych jaj.

Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta układamy rabarbar, pokrojonego banana i ananasa.

Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy ze sobą miękkie masło, cukier i mąkę tworząc małe okruszki, którymi posypujemy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 45 minut - do suchego patyczka.
Studzimy w formie, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty