Ciasto bananowe z orzechami (bez masła)
Choć przede mną pełno pracy w ciągu najbliższego miesiąca, z taką pogodą jak wczoraj czy dziś czuję szybko zbliżające się lato i długie samochodowe podróże. Są tego plusy i minusy. Plusów wymieniać chyba nie muszę, z minusów to zdecydowanie lenistwo i niechęć do pracy, a przecież nikt za mnie pracy magisterskiej nie napisze do końca. Ale może znajdą się chętni na zjedzenie dzisiejszego ciasta? Zrobiłam je z przejrzałych bananów i ostatnich schowanych w pojemniczku orzechów. Wyszło pyszne!
Składniki:
- 5 bardzo dojrzałych bananów (średniej wielkości)
- 150 g cukru
- 250 g mąki
- jajko + białko
- pół łyżeczki ekstraktu cynamonowego
- 90 g mieszanki orzechów
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Banany obieramy ( jeżeli korzystamy z bardzo dojrzałych owoców, odcinamy od nich czarne kawałki) odrywamy końcówki i wrzucamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej 'paćki'. Następnie dodajemy ekstrakt, jajko i białko i ponownie mieszamy.
Orzechy drobno siekamy, mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i razem z orzechami dodajemy do masy bananowej.
Ciasto przekładamy do długiej, prostokątnej formy 'keksowej' wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuń