Wielkanocna baba drożdżowa z serem
Próbowaliście kiedyś robić domową babę drożdżową? Jak efekty?
Zawsze Wam wychodzi tak jak powinna? A może coś chcielibyście poprawić? Jaka
powinna być, co należy zrobić aby wyszła idealna? Każdy ma swoje sposoby, mam i
ja - a dzięki temu i Wy
zaraz je mieć będziecie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na wielkanocną
babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję
na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie tradycyjna.
Składniki na Wielkanocna babę drożdżową z serem:
- 120 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 280 g mąki
- 14 g drożdży
- Szczypta soli
- 200 ml mleka
- 70 g masła
- 125 g serka naturalnego
- 2 łyżki cukru
- 100 g twarogu
- 1 białko
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wlewamy 2 łyżeczki letniego mleka (powinno
mieć około 35`C aby drożdże poczuły ‘ciepełko’ ale nie na tyle aby je zniszczyć)
dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru i rozkruszone drożdże - całość mieszamy
do momentu rozpuszczenia się drożdży a następnie odstawiamy na około 10-15
minut – w tym czasie drożdże powinny zacząć ‘rosnąć’ – jeżeli to nie nastąpi,
należy ponownie przygotować zaczyn.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie do miseczki wrzucamy żółtka dodajemy cukier
puder i ubijamy do białości na tak zwany kogiel mogiel. Następnie dodajemy
resztę podgrzanego mleka, lekko ocieploną mąkę ( wstawiłam ją na 2 minutki do
piekarnika na 150`C), wyrośnięte drożdże, sól – całość zagniatasz (można też
skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki
podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone
dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i
odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Jeżeli przygotowujecie babkę z twarogiem, to pod koniec
pierwszego wyrastania do miseczki wrzucamy serek naturalny i twaróg, posypujemy
go cukrem i miksujemy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a
następnie dodajemy ją do twarogu.
Po tym czasie ciasto
przedkładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (chyba, ze
korzystacie z form silikonowych – wtedy nie trzeba niczym smarować) najpierw ½ masy,
następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto przykrywamy ponownie
folią i odstawiamy jeszcze na 30 minut.
Po ponownym wyrastaniu wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i
pieczemy około 35 minut. Babkę pieczemy do suchego patyczka. Studzimy w formie.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeszcze nigdy babki drożdżowej nie piekłam. Boję się, że będzie zbyt sucha i szybko straci świeżość. Ale wygląda imponująco, muszę to przyznać :) Fajny pomysł z tym dodatkiem sera :)
OdpowiedzUsuńDrożdżową babkę robiłam raz - wyszła dobra, ale... Czegoś jej brakowało. Będę musiała spróbować znowu :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda imponująco :)
Uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńJa z mamą zawsze robię babe cytrynową i wychodzi taka pyszna . :) A potem idealna do mleka na śniadanie .
OdpowiedzUsuń